Resepi: Ikan Pekasam Bakar
Bahan-Bahan:
3 tangkai cili padi (hiris)
2 ulas bawang merah(hiris)
2 ekor ikan pekasam (bersaiz sedang)
2 helai daun kunyit(pembalut)
sebiji limau nipis atau kasturi
Cara:
cili padi dan bawang merah yang dihiris halus digaul
bersama ikan pekasam, perahkan sebiji limau nipis atau kasturi
setelah digaul balutkan ikan pekasam dengan daun kunyit.
kemudian sedia dibakar.
Sumber: Fatimah bt Chin
Resepi : Masak Pedas Ikan Pekasam
Bahan-Bahan:
|
8 tangkai cili padi(tumbuk) 2 ulas bawang putih(tumbuk) sebiji limau nipis atau kasturi
| 3 ulas bawang merah(tumbuk) 1 ulas bawang besar(mayang) 1 ekor ikan pekasam |
Cara: |
ikan pekasam digoreng terlebih dahulu sehingga garing. angkat dan toskan ikan tersebut. tumis bawang putih dan merah. bila hampir garing, masukkan cili yang ditumbuk. masukkan bawang besar yang dimayang. apabila semuanya garing, gaulkannya bersama ikan pekasam tadi. hidangkan... |
Tambahan: |
perahkan limau nipis bagi menambahkan lagi seleranya. makan bersama nasi yang panas...
Sumber: Ros Ubaidiah binti Musa
Resepi : Ikan Pekasam Bersalut Telur
Bahan-bahan
2 ekor ikan pekasam 2 biji telur 4 ulas bawang merah~dimayang 3 biji cili merah/cili api dihiris 2 ulas bawang putih dimayang Minyak untuk menggoreng 1 biji limau nipis
Cara:
1. Pukul telur bersama bawang merah, bawang putih dan cili merah. Ketepikan. 2. Goreng ikan pekasam sehingga garing. 3. Curahkan telur keatas ikan dan balik2an sehingga telur masak , angkat dan hidangkan 4. Akhir sekali perahkan air asam limau ke atas telur tadi.
Sumber : jie jie's
Resepi : Ikan Pekasam Lemak Jantung Pisang
Bahan-bahan: 3 ekor ikan pekasam (ikan talipia) 1 biji jantung pisang (rebus) 2 cawan santan pekat Bahan Kisar: 20 tangkai cili padi 6 cm kunyit hidup 6 cm kencur 3 ulas bawang merah 4 biji buah keras
1. Ikan pekasam yang telah dibersihkan dimasukkan dalam kuali. 2. Masukkan bahan kisar, garam dan jantung pisang. 3. Tuangkan santan dan renehkan hingga kuah pekat. 4. Kacau sentiasa agar tidak pecah minyak.
|
|
0 comments:
Post a Comment