Friday, July 9, 2010

KOLEKSI ANEKA MASAKAN IKAN PEKASAM

Resepi: Ikan Pekasam Bakar


Bahan-Bahan:

3 tangkai cili padi (hiris)
2 ulas bawang merah(hiris)
2 ekor ikan pekasam (bersaiz sedang)
2 helai daun kunyit(pembalut)
sebiji limau nipis atau kasturi

Cara:

cili padi dan bawang merah yang dihiris halus digaul
bersama
ikan pekasam, perahkan sebiji limau nipis atau kasturi
setelah digaul balutkan ikan pekasam dengan daun kunyit.
kemudian sedia dibakar.

Sumber: Fatimah bt Chin


Resepi : Masak Pedas Ikan Pekasam


Bahan-Bahan:
8 tangkai cili padi(tumbuk)
2 ulas bawang putih(tumbuk)
sebiji limau nipis atau kasturi
3 ulas bawang merah(tumbuk)
1 ulas bawang besar(mayang)
1 ekor ikan pekasam
Cara:
ikan pekasam digoreng terlebih dahulu sehingga garing.
angkat dan toskan ikan tersebut.
tumis bawang putih dan merah.
bila hampir garing, masukkan cili yang ditumbuk.
masukkan bawang besar yang dimayang.
apabila semuanya garing, gaulkannya bersama ikan pekasam tadi.
hidangkan...
Tambahan:
perahkan limau nipis bagi menambahkan lagi seleranya.
makan bersama nasi yang panas...

Sumber: Ros Ubaidiah binti Musa


Resepi : Ikan Pekasam Bersalut Telur

Bahan-bahan

2 ekor ikan pekasam
2 biji telur
4 ulas bawang merah~dimayang
3 biji cili merah/cili api dihiris
2 ulas bawang putih dimayang
Minyak untuk menggoreng
1 biji limau nipis

Cara:

1. Pukul telur bersama bawang merah, bawang putih dan cili merah. Ketepikan.
2. Goreng ikan pekasam sehingga garing.
3. Curahkan telur keatas ikan dan balik2an sehingga telur masak , angkat dan hidangkan
4. Akhir sekali perahkan air asam limau ke atas telur tadi.

Sumber : jie jie's


Resepi : Ikan Pekasam Lemak Jantung Pisang

Bahan-bahan:

3 ekor ikan pekasam (ikan talipia)

1 biji jantung pisang (rebus)

2 cawan santan pekat

Bahan Kisar:

20 tangkai cili padi

6 cm kunyit hidup

6 cm kencur

3 ulas bawang merah

4 biji buah keras

Cara:

1. Ikan pekasam yang telah dibersihkan dimasukkan dalam kuali.

2. Masukkan bahan kisar, garam dan jantung pisang.

3. Tuangkan santan dan renehkan hingga kuah pekat.

4. Kacau sentiasa agar tidak pecah minyak.

Sumber : Saji online



0 comments: